Avkastning från fonder och aktier

När vi sparar för en trygg privatekonomisk framtid så är det vanligt bland svenskar att spara i fonder och aktier för att skapa sig en avkastning på det sparade kapitalet.

Därför ska vi gå igenom hur man kan skapa sig en avkastning från fonder och aktier samt vad en rimlig avkastning per år kan tänkas vara. Det kan även vara intressant att gå igenom de olika typer av fonder och aktier man kan välja för att skapa sig en avkastning.

Då kör vi!

Vad krävs för att spara i fonder?

Det första vi behöver göra är att skapa oss ett överskott i vår privatekonomi. Detta så att vi varje månad kan börja lägga undan pengar som sedan ska sättas i arbete för oss. Vi brukar säga att tio procent utav inkomsten bör kunna sparas varje månad. Det första man bör göra är att bygga upp ett buffertsparande som gör att man kan stå emot eventuella oförutsedda utgifter, 50k brukar vara lagom här.

Sedan är det bara att öppna ett investeringssparkonto (ISK) hos någon nischbank, typ avanza eller nordnet. Välja ut bra indexfonder och börja investera med en lång sparhorisont.

Vad är en rimlig avkastning från fonder och aktier?

Man brukar säga att Stockholmsbörsens 30 största bolag (OMXS30) ger en totalavkastning på cirka 8% / år över de senaste 50 åren. Så att räkna på mer än 8% tycker vi är orimligt.

Sedan är det klart så att man kan välja mer exotiska aktier såsom facebook/twitter osv och kanske få en högre avkastning, men risken är då också mycket större.

Olika typer av fonder:

  • Indexfonder – investerar i en förutbestämd marknad, typ 30 största bolagen i sverige, 500 största i USA osv.
  • Räntefond – Investerar i räntebärande papper, lägre förväntad avkastning
  • Blandfond – Mixar räntefonden och aktiefonden.
  • Aktier – Direkt ägande i bolag, vi vill gärna ha aktier som ger en direktavkastning på minst 3%.

Hur tänker ni kring avkastning från fonder och aktier?